Het dorp
In documenten wordt voor het eerst aan het einde van 13e eeuw gesproken over de ‘Heerlickheit Westenrijck’, waar nu in Zuidland de straatnaam Westenrijk nog naar verwijst. In die papieren wordt toestemming gevraagd voor het bouwen van boerderijen en het pachten van land. Vanwege de gunstige ligging aan rivier Bernisse wordt daar in 1368 ’t Schippershuus gebouwd en waar nu het Hoofd is werd een vertakking gemaakt naar de haven van Zuidland, nu de vijver in het midden van de Ring. Medio 14e eeuw kreeg Zuytlant tolrechten en stapelmarktrechten en pikte zo in de Gouden Eeuw een graantje mee van het succes van de steden Geervliet en Brielle. Desondanks is Zuytlant nooit een belangrijke plaats geworden en heeft ook nooit stadsrechten ontvangen.
Opmerkelijk is het feit dat Zuidland tot 1945 groter was dan Spijkenisse. Nadat de gemeente Spijkenisse in de jaren 1950 werd aangewezen als groeikern, werd dat in hoog tempo ongedaan gemaakt.
Zuidland was tot 1980 een zelfstandige gemeente, maar is door besluit van het toenmalige kabinet samengevoegd met de gemeentes Abbenbroek, Geervliet, Oudenhoorn, Simonshaven, Biert (al zijn deze twee laatste nooit echt een eigen gemeente geweest) en Heenvliet tot de gemeente Bernisse.
Tot en met 31 december 2014 was Zuidland onderdeel van de gemeente Bernisse. Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met de gemeente op in de gemeente Nissewaard.
(bron: Wikipedia)
Het wapen
Het wapen van Zuidland werd op 24 juli 1816 door de Hoge Raad van Adel aan de gemeente Zuidland toegekend. Op 1 januari 1980 werd Zuidland onderdeel van de gemeente Bernisse. Het wapen van Zuidland is daardoor komen te vervallen. De heraldisch rechterhelft (voor de toeschouwer links) van het wapen is overgenomen als heraldisch linkerhelft van het wapen van Bernisse.
De paal stelt de rivier de Bernisse voor en komt ook voor in het wapen van Geervliet. De herkomst van de bomen is onbekend. R. Bakker beschrijft het heerlijkheidswapen anders: het wapen is volgens hem niet gedeeld, maar de basis is een zilveren schild met de blauwe paal (als in het wapen van Geervliet), waaroverheen twee zwarte balken met daarin de bomen liggen.
(bron: Wikipedia)